Kalau tak tahu nak buat apa untuk menu minum petang yang ringkas tapi sedap, jom cuba resipi cucur jejari ketam ini. Rasa lemak manis daripada jejari ketam, ditambah pula dengan sayur segar dan mayonis, memang buatkan cucur ini lain dari biasa.
Apa yang menarik, tekstur cucur ini tetap rangup walaupun dah sejuk. Jadi memang sesuai sangat kalau nak hidang untuk tetamu atau bawa ke majlis potluck. Tak perlu risau cucur jadi lembik atau berminyak sangat. Jom cuba!
RESEPI CUCUR JEJARI KETAM RANGUP SAMPAI MALAM
Bahan-bahan:
- 1 pek kecil jejari ketam (dipotong kecil)
- 1 biji bawang besar (dihiris halus)
- Daun kucai (dihiris pendek)
- Kobis (dihiris halus)
- 2 sudu besar mayonis
- 1 sudu besar bawang goreng (untuk aroma dan kerangupan
- 3 senduk tepung gandum
- 1 sudu kecil garam dan serbuk perasa secukupnya
- ½ cawan air
- 1 sudu kecil air kapur
Cara Penyediaan:
- Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk besar dan gaul rata.
- Tambahkan air sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi sederhana pekat.
- Panaskan minyak dalam kuali dengan api sederhana.
- Cedok dan gorengkan adunan hingga keemasan dan rangup.
- Angkat dan toskan minyak. Siap untuk dihidang!
Nota: Cucur ini sangat sesuai dijadikan hidangan untuk tetamu atau waktu minum petang. Walaupun dah sejuk, ia tetap rangup dan tak mudah lembik. Selamat mencuba!
Sumber: CC NoorisHaris
0 Ulasan